Ekonomski fakultet - Zagreb
Natječaj za stipendije - Europski Forum Alpbach

Natječaj za stipendije - Europski Forum Alpbach

Europski Forum Alpbach (EFA) je interdisciplinarna platforma pokrenuta 1945. godine s idejom uspostavljanja mira u Europi. Danas Forum okuplja angažirane mlade ljude i vodeće stručnjake iz poslovnog svijeta, politike i međunarodnih odnosa, akademske i znanstvene zajednice, kulture i umjetnosti te civilnog društva iz cijelog svijeta s ciljem razvoja ideja za osnaživanje i demokratski razvoj Europe.

Program u kojem svakog ljeta sudjeluje nekoliko tisuća sudionika traje dva tjedna i sastoji se od seminara za stipendiste, konferencije iz područja ekonomije i financija, tehnologije i inovacija, klimatskih promjena, sigurnosti te demokracije, neformalnih formata (fireside chats, retreats, hikes), a konferenciju prati i bogat kulturno-umjetnički program kao i različiti društveni i networking događaji. U svim aktivnostima potiču se međugeneracijski i međukulturalnih dijalog, holistički i multidisciplinarni pristup u razmjeni ideja o europskoj budućnosti.


Europski Forum Alpbach 2024. održava se od 17. do 30. kolovoza u Tirolu u Austriji, a EFA Fondacija i Mreža Foruma Alpbach (FAN) ove godine dodjeljuju oko 350 stipendija za mlade u dobi do 30 godina. Prijave za stipendiju na EFA 2024. bit će otvorene od 5. do 28. ožujka.

Video o EFA 2023.

1. Tko se može prijaviti? 
Stipendija za sudjelovanje na Europskom Forumu Alpbach nudi se mladima u dobi između 18 i 30 godina. Otvaramo prostor za prijave kandidatima iz svih zemalja bez obzira na akademsku disciplinu.
  • Stipendist ste po prvi puta - niste ranije sudjelovali na Europskom Forumu Alpbach.
  • Kandidati koji se aktivno služe engleskim jezikom (B2 razina) - radni jezik Europskog Foruma Alpbach je engleski.
  • U dobi između 18 i 30 godina - Svi 'first-time' stipendisti moraju biti u dobi od 18 do 30 godina (rođeni nakon 30.08.1993. i prije 16.08.2006.)
  • Minimalni boravak na Forumu 11 dana - Svi stipendisti moraju biti dostupni i spremni prisustvovati na Europskom Forumu Alpbach minimalno 11 dana. Europski Forum Alpbach je tolerantan, uključiv i siguran prostor koji aktivno potiče raznolikosti sudionika, a kod stipendista najviše se cijene izvrsnost i društveni angažman.

2. Gdje se mogu prijaviti? 
Poveznica za EFA platformu za prijave bit će objavljena na službenoj stranici Europskog Foruma Alpbach: https://www.alpbach.org/blog/scholarship-programme od 5. ožujka.

3. Što treba pripremiti? 
  • Motivacijsko pismo u kojem odgovarate na odabrano pitanje o najbitnijim izazovima koji pritišću Europu danas ili “trenucima istine” koji u svijetu današnjice oblikuju civilizacijsku budućnost. Odgovor će biti potrebno povezati s nekim jednim od tematskih pravaca (klimatske promjene, ekonomija i financije, sigurnost ili demokracija) koji su na Forumu zastupljeni (detaljniji opis pitanja bit će prisutan na stranici Europskog Foruma Alpbach preko koje se šalje prijava za stipendiju). Krovna tema ovogodišnjeg izdanja Foruma je Moment of Truth. Više o samoj temi i tematskim pravcima možete pronaći na linku: https://www.alpbach.org/event/theme-tracks.
  • Informacije iz životopisa
  • Dokaz o poznavanju engleskog jezika (B2 razina) - Radni jezik Europskog Foruma Alpbach je engleski, a od sudionika se očekuje aktivno služenje engleskim jezikom. Potrebno je priložiti jedan od sljedećih dokaza poznavanja engleskog jezika na minimalno B2 razini:​
  1. Jezični certifikat (primjerice TOEFL s minimalnim rezultatom 72, IELTS s minimalnim rezultatom 5.5, CPE ili Cambridge English Scale s minimalnim rezultatom 160, MUET s minimalnim rezultatom 4).
  2. Dokaz da ste na studiju ili da ste bili na studiju u zemlji u kojoj se govori engleskim jezikom.
  3. Dokaz da se vaš studijski program u cijelosti izvodi na engleskom jeziku.
  4. Potvrda obrazovne institucije, poslodavca i/ili izjava sveučilišnog profesora u kojoj se jasno navodi da ste dosegli B2 razinu ili ekvivalent B2 razini.
  5. Ako ste izvorni govornik dovoljno je da učitate kopiju vlastite putovnice. Smatrani ste izvornim govornikom ukoliko dolazite iz jedne od sljedećih zemalja engleskog govornog područja: Antigva i Barbuda, Australija, Bahami, Barbados, Belize, Kanada, Dominika, Grenada, Gvajana, Irska, Jamajka, Novi Zeland, Južnoafrička Republika, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Trinidad i Tobago, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države.
  • Posljednja stečena diploma, prijepis ocjena ako je studij u tijeku ili potvrda o zaposlenju. Ukoliko vaša potvrda ili certifikat nisu na engleskom ili njemačkom jeziku, morate priložiti i verziju s prijevodom. Prijevod ne mora biti ovjeren. Dodatni certifikati i potvrde koji nisu traženi neće biti razmotreni prilikom ocjenjivanja prijave.

4. Dodatne obavijesti 
Selekcijski odbor  sastoji se od aktivnih dionika međunarodne zajednice Europskog Foruma Alpbach koji rade u raznim područjima - kulturno-umjetničkim organizacijama, javnim i znanstvenim institucijama, civilnom društvu, kao i u poslovnom sektoru. Naša alumni mreža je također aktivno uključena u selekcijski postupak.
Za kandidate iz Hrvatske provodit će se dodatni online intervju. Svakako savjetujemo da prijavu ne ispunjavate zadnji dan kako biste na vrijeme prikupili svu potrebnu dokumentaciju!
Za više informacija o Europskom Forumu Alpbach i natječaju za stipendije slobodno nam se javite mailom na club.croatia@alpbach.network ili na društvenim mrežama (LinkedIn - Club Alpbach Croatia, Instagram - Club Alpbach Croatia).

Registrirajte za online Q&A koji provodi krovna organizacija Foruma na engleskom jeziku: