REGISTRACIJA SUDIONIKA

O NAMA

SUPEUS je interdisciplinarna udruga studenata koji svojim radom promiče energetsku učinkovitost, održivu gradnju i obnovljive izvore energije.

Kroz svoje djelovanje Udruga objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva.

SUPEUS je time sadržajno jedinstvena udruga na razini studentskih udruga u Republici Hrvatskoj.

Članova udruge

O BUS-u

U tijeku je organizacija 13.  konferencije „Budućnost ugodnog stanovanja“, dobro znanog BUS-a, koji se  vraća u starom obliku kako je i zamišljen. Svi zainteresirani studenti imat će mogućnost sudjelovanja na besplatnoj jednodnevnoj konferenciji uživo koja će se održati na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, Pierottijeva ulica 6.

Želiš li primiti nova saznanja i informacije iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje? Čuti o uspješnim primjerima iz prakse i iz prve ruke saznati kako stvari funkcioniraju izvan fakulteta? Zanima te interdisciplinarni pristup i važnost pojedine struke u ostvarivanju budućnosti ugodnog stanovanja? Ako je odgovor „da“, onda zabilježi 16.3.2024. u kalendaru jer ćeš tada dobiti odgovor na sva pitanja.

Nadamo se da ćemo i ove godine opravdati povjerenje svih sudionika te dati odgovore na mnoga pitanja budućih inženjera!

GODINA

STRUČNJAKA

STUDENATA

TVRTKI

BUS 2024

počinje za

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

subota, 16.03.2024.

10:00 sati

Prati emitiranje uživo na našem YouTube kanalu ili FB stranici

registracija sudionika

09:30 – 10:00

uvodni dio

10:00 pozdravni govor domaćina

10:05 uvodni govor predsjednice uprave Udruge

energija oko nas

10:10 – 11:25

10:10 Obnovljivi izvori energije kroz oči REGEA-e | REGEA – Marko Čavar, mag. mech. ing.

10:30 Energija vjetra za održivu budućnost | FSB – doc. dr. sc. Tessa Uroić, mag. ing. mech. , spec. oec. MBA

10:50 Ecubes – Filip Margan

11:10 Učilo MEGONK V1 za učenike, studente i fotonaponske instalatere | SCHRACK Technik – Josip Zdenković

 

Coffee break

11:25 – 11:55

projekti za budućnost

11:55 – 13:10

11:55 Energetske geotehničke konstrukcije | GF – izv. prof. dr. sc. Mario Bačić, mag. ing. aedif.

12:15 Otpad kao resurs u energetskoj tranziciji | SUEZ – Nina Zubac, mag. ing. geol.

12:35 Proizvodnja vodika uplinjavanjem otpadnih | DOK-ING Ltd. – Hrvoje Stančin PhD

12:55 Slama kao materijal budućnosti | Slama kao materijal budućnosti

 

 

Networking

13:10-13:30

Rimac Campus i panel rasprava na temu greenwashing

13:30 – 14:45

13:30 Rimac Campus – arhitektura i održivost | 3LHD – Ivana Marić i Dora Kodrić

13:45 Energetski sustav proizvodno – istraživačkog kampusa Rimac | ZLARING – Luka Milat, mag. ing. mech.

14:05 Panel rasprava – tema: Greenwashing

 

 

Lunch

14:50

BLOK 1

ENERGIJA OKO NAS

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE KROZ OČI REGEA-E

Marko Čavar, mag. mech. ing. 

REGEA

Inicijalna ideja koja će biti razvijena u narednim tjednima za potrebe prezentacije je predstaviti aktivnosti u sektoru OIE kroz oči REGEA-e budući da se već dulji niz godina bavimo ovom temom kroz svoj rad, prvenstveno u području obnovoljivih izvora energije – od šire slike/koncepta do pontencijala u RH i konkretnih projekata koji su provedeni kroz našu Agenciju. U fokusu će biti sunčane elektrane sukladno našem najvećem projektu PVMax, sektor toplinarstva kroz naš projekt D2Heat, ali svakako će naglasak biti stavljen i na pravne i financijske aspekte u obnovoljivim izvorima energije koji se često zanemaruju, a koji su u REGEA-i core business. Ovdje mislim na načine ugovaranja izgradnje OIE postrojenja, tips&tricks, kako razgovarati s klijentima, koje business ideje vidimo u budućnosti u RH, ali i predstaviti nove koncepte koji nam dolaze poput agregacije, virtualizacije, energetskih zajednica i ostalog.

ENERGIJA VJETRA ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST 

doc. dr. sc. Tessa Uroić, mag. ing. mech. , spec. oec. MBA

FSB

    U predavanju će sažeto biti predstavljene fizikalne osnove pretvorbe i značaj energije vjetra za dobivanje električne energije te usporedba s ostalim izvorima električne energije.

 

INOMAD.WORLD – Uloga zelenog vodika u energetskoj tranziciji i mjesto u zgradarstvu.

Filip Margan

Ecubes

INOMAD.WORLD, jedinstveno je središte za digitalne nomade, razvojna tvrtka novih tehnologija nekonvencionalnim pristupom i prvi vodikov centar kružne energetike u Hrvatskoj. Centar je poseban je i zanimljiv iz različitih vidika; naime, u jedinstvenu arhitekturu ujedinjujemo naizgled nespojive sadržaje. Dodatni doprinos koncepta k popularizaciji i demonstraciji vodikovih tehnologija u korištenju je zelenog vodika za pohranu energije. Projektiran je tako da je u potpunosti samoodrživ, ali i više od toga – da obogaćuje i vraća prirodi. Kako sve to funkcionira, ali i općenito o ulozi vodika u energetskoj tranziciji poslušajte na predavanju.

Učilo MEGONK V1 za učenike, studente i fotonaponske instalatere

dr. sc. Josip Zdenković dipl. ing.

SCHRACK Technik

U eri fotonaponskih instalacija nedostaje obrazovanih ljudi. Fakultetski pristup od komponente do sustava je možda dobar za studente, inženjere i projektante, ali kako oduševiti srednjoškolce i kako pristupiti ljudima koji dolaze po obrazovanje preko državnih vaučera, a do jučer su instalirali primjerice vodovodne instalacije? U radu je prikazana upravo za tu svrhu osmišljena maketa električno gotovo neovisne kuće: MEGONK V1. Na njoj se može provesti niz karakterističnih pokusa djelovanja upravljačkog algoritma troškovno optimalnog upravljanja energijom u kući opremljenoj fotonaponskim modulima. Maketa je stvarna, tj takvu konfiguraciju se može imati u svakoj kući. Maketa je donirana do sada u 18 srednjih škola u Hrvatskoj.

BLOK 2

PROJEKTI ZA BUDUĆNOST

ENERGETSKE GEOTEHNIČKE KONSTRUKCIJE

izv. prof. dr. sc. Mario Bačić, mag. ing. aedif.

GF

U predavanju će se dati sažeti prikaz mogućnosti iskorištavanja pilota, potpornih zidova i tunela kao dijelova plitkih geotermalnih sustava. Ove konstrukcije, uz svoju primarnu ulogu u osiguranju mehaničke otpornosti i stabilnosti građevinskih objekata, se sve češće koriste i kao izmjenjivači topline s okolnim tlom. Pri tome je neophodan interdisciplinarni pristup rješavanju izazova povezanih s energetskim konstrukcijama. Znanstvena istraživanja u ovom području su posljednjih nekoliko godina doživjela eksponencijalni rast, a na svjetskoj razini se ovakve konstrukcije sve češće primjenjuju u većim projektima. No kakvo je stanje u Hrvatskoj i jesmo li spremni za implementaciju ove inovativnog aspekta geotehničkih konstrukcija – pitanja su na koje predavanje pokušava dati odgovor.

OTPAD KAO RESURS U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

Nina Zubac, mag. ing. geol.

SUEZ

Ukratko predstaviti metode i tehnologije koje se koriste za pretvaranje otpada u iskoristivo gorivo ili energiju s kratkim osvrtom na razloge prednjačenja pojedinih tehnologija u praksi. Pregled uspješno implementiranih tehnologija na području Francuske za proizvodnju energije iz otpada koje podržavaju visoke standarde kvalitete, lokalnu proizvodnju energije i održivi razvoj. Predstavljanje sveobuhvatnog pristupa sanaciji nekadašnjeg nesanitarnog odlagališta Vinča u Beogradu i projektiranje postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energiju termalnom obradom otpada i odlagališnog plina.

  PROIZVODNJA VODIKA UPLINJAVANJEM OTPADNIH NERECIKLABILNIH MATERIJALA

Hrvoje Stančin PhD 

DOK-ING Ltd.

Pregled tehnologije uplinjavanja Mogućnosti proizvodnje vodika i sintetiskih goriva Inovativnosti Looper koncepta Potencijal uplinjavanja otpadnih materijala za proizvodnju visokokvalitetnih goriva Trenutni status proizovdnje vodika u RH i EU sa pogledom na buduće aktivnosti

  SLAMA KAO MATERIJAL BUDUĆNOSTI

Marina Zajec, dipl. ing. arh. 

Arhitektura E.L.I.

Slama bi mogla postati ključni element u dekarbonizaciji građevinske industrije. Ispitivanja bitnih karakteristika slame kao građevinskog materijala razbijaju mitove vezano uz njezino korištenje u gradnji i daju joj prednost u usporedbi s mnogim drugim materijalima kada je u pitanju ekološka održivost. Na izvedenim primjerima hrvatske stambene arhitekture arhitektonskog ureda ARHITEKTURA E.L.I. pobliže se prikazuje proces projektiranja i izvedbe suvremenih kuća od slame.

PANEL RASPRAVA

RIMAC KAMPUS I PANEL RASPRAVA NA TEMU GREENWASHING

RIMAC CAMPUS – ARHITEKTURA I ODRŽIVOST

3LHD – Ivana Marić i Dora Kodrić 

Koncept proizvodno i razvojno – istraživačkog kampusa Rimac, odnos s okolinom, međusobni odnos volumena i primijenjeni principi održivosti.

ENERGETSKI SUSTAV PROIZVODNO – ISTRAŽIVAČKOG KAMPUSA RIMAC

ZLARING – Luka Milat, mag. ing. mech.

Čime se bavi tvrtka Zlaring d.o.o? Predstavit će vam se neki od primjera uspješnih projekata koje su izvršili u Hrvatskoj. -Kako izgleda energetski sustav zgrade od 70 000m2? Saznat ćete informacije o samoj izgradnji kampusa, načinu upotrebe obnovljivih izvora energije te sustavima HVAC instalacije kojima se ostvaruje građevina niske potrošnje energije u mega-objektima.

TESTIMONIALS

Because people make this a unique experience.

Pohvale.. Svaka čast, meni je bilo super. Osjećala sam se kao na jednoj od TED-konferencija!

Predavanja nisu duga, kratka i jasna, raspoređena u raspored koji nije prenaporan. Svaka pauza je točno isplanirana i stavljena u pravo vrijeme kada treba predah. Program je vremenski realiziran kako je i planiran, tako da nije bilo kašnjenja i oduživanja. Svaka čast na dobroj organizaciji.

Za Udrugu imam samo pohvale, odlična organizacija zanimljivih i korisnih predavanja koja privlače studente. Svaka čast!

Nemam apsolutno niti jednu kritiku, sve je bilo odlično organizirano i svaka čast! A o hrani da ne govorim 🙂 Imate podršku od mene i budite sigurni da ću se pobrinuti da što više mojih kolega čuje za vas. 🙂 !

Kad dođeš na predavanje isključivo sa željom da nešto novo čuješ i naučiš, a odeš s njega sa željom da to naučeno pretvoriš u stvarnost, onda vrlo brzo postane jasno da subotnji dan nije bio potraćen.

GALLERY

Because pictures witness the moment.

MEET THE PEOPLE BEHIND THE SCENES

We bring creative skills, thoughts, and ideas to the table.

Gabrijela Čičak

Voditeljica projekta

Organizatori

Anamarija, Andra, Blanka, Franka, Helena, Iva, Ivan T., Ivan P., Ivona, Karla, Katarina, Klara, Kristina, Leana, Maja, Monika, Sara, Stipe

PARTNERI PROJEKTA

A partnership can make a huge difference.
So we build lifetime partnerships in life and business.

PROJEKT PODRŽAVA

MEDIJSKI POKROVITELJI

Venue

Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Pierottijeva ul. 6, 10000 Zagreb

Velika predavaona

SUPEUS

Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje

Unska 3, 10000 Zagreb
BUS@supeus.hr | Info@supeus.hr
https://supeus.hr | https://bus.supeus.hr

IBAN: HR5423400091110477955
OIB/VAT ID: 70960705947

: : projekti promicanja i savjetovanja u područjima energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije

Questions here 😊

6 + 4 =